kOmický blog CLVIII.

17. 01. 2020 5:22:24
Během jednoho velmi společenského týdne lze snadno stihnout dodatečné Vánoce s rodinou, svatbu manželova kolegy i oslavu narozenin vlastní neteře.

Moje maminka strávila prakticky celý závěr roku na chatě se svými sourozenci. Na vzájemné předávání vánočních dárků došlo až po Třech králích, kdy ostatní většinou likvidují opadanou soušku. Babiččin umělý stromeček naštěstí jehličí nepouští.

Naše rodina se dostavila v plném počtu. Dcera (po pár nezbytných komentářích a protočení očí) vyzvedla malého bratříčka ve školce, starší bratr přijel z domova s avizovaným zpožděním. Manžel a já jsme cestou zakoupili komponenty k výrobě dalšího domácího svítidla a přiběhli s dary a dvacetiminutovým zpožděním. Sestra se všemi dětmi již byla přítomna, zatímco švagr pracovně prodléval kdesi na severu.

Stalo se rodinnou tradicí, že si se sestrou nedáváme vánoční dárky, ale sváteční období využíváme k nápravě narozeninových restů, ke kterým došlo v průběhu roku. Dary za poslední kvartál obdrželi 4 z 5ti našich rodinných příslušníků. My naopak předali dary všem sestřiným dětem, přičemž opožděný prezent k červencovým narozeninám mladšího synovce byl vydáván za dar k aktuálnímu svátku. Starší syn mé sestry a neteř si příchod na svět načasovali lépe a jsou tak pravidelně obdarováváni "in-time".

Setkávání u babičky oceňují nejvíce dva nejmenší účastníci, kteří si při hraní výborně rozumí. Větší děti prožívají složité období přerodu v dospěláky a mají bohužel málo společných zájmů; na kladném vztahu k babiččiným šátečkům z lístkového těsta se však dokonale shodnou.

V sobotu byl manžel pozván kolegou na svatbu. Vyjížděli jsme na čas, abychom parkovali kilometr od radnice a na obřad doběhli (za významného pozvedávání obočí personálu úřadu) ve chvíli, kdy oddávají vznášela rozhodující otázku. Oba snoubenci odpověděli kladně; při známém termínu narození potomka nikdo jiný výrok ani nečekal. A ačkoli prostředí sálu s ohavným barokním obrazem navštěvuji každoročně pracovně a měla bych být otrlá, dojalo mě to.

Dokonce více než zjištění učiněné na večerní oslavě, že máme věkově blíže k rodičům snoubenců než k čerstvě sezdanému páru. Manžel se bavil, já spíše pozorovala dění - a šaty přítomných dam; přiznávám. Přistihla jsem se rovněž, jak na prezentovaná očekávání páru "v očekávání" nahlížím se značnou dávkou skepse. Nevěsta jistě ještě netuší, že rovnoprávnost končí narozením prvního dítěte. Ale životní zkušenosti jsou nepřenositelné a mít iluze je hezké... Po dvou vodách, jedné kávě a čtyřech hodinách pobytu jsem veselého manžela (po pěti pivech) odvezla domů.

V neděli náš vrcholně společenský týden zakončila oslava osmnáctin. Od rána mi - při dlabání otvorů do trámku a jeho natírání lazurou - v hlavě probíhala retrospektiva: prvních kontaktů s pidičlovíčkem, s první rozpravy, pár společných prázdnin a výletů...až po představení urostlého přítele. Neuvěřitelné, že jsme první zástupkyni nové generace v rodině vítali tak dávno. Večer, kdy jsme s nastávajícím dědečkem netrpělivě čekali na zásadní zprávu, si vybavuji velmi živě.

Přijeli jsme pozdě, neb bylo třeba doma vyhladit schnoucí omítku. V souladu s domluvou jsme předávali velkou kytku, lahev a malou obálku. Společně se dvěma babičkami a jedním dědečkem oslavenkyně jsme zdolali šumivé víno a piškotový dort. Nad chlebíčky a roládou pak zúčastnění probírali příhodná témata jako nevolnost čtyřnožců při cestování, zatímco zástupci zmíněných se proháněli do domě nebo spali pod gaučem.

Cestou zpět jsem drahého manžela vyložila s hokejovou výbavou u stadionu a svoji maminku u domu. Cvičně jsem doma namasírovala kamarádku a její dceru, nakrmila naše děti, (které evidentně pozřely málo chlebíčků), přetřela trámek a odpadla. Po všech společenských událostech týdne ve mně - možná trochu překvapivě - zůstal nejsilnější pocit, že mi strašně chybí táta.

Autor: Jana Kozubíková | pátek 17.1.2020 5:22 | karma článku: 12.10 | přečteno: 285x

Další články blogera

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXVII.

Společenský život je osvědčeným lékem na splíny, byť v aktuálním abstinenčním modulu s omezenou účinností.

14.3.2024 v 20:31 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 222 |

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXVI.

Poslední dny v zaměstnání byly náročné - zdaleka nejen pro usilovnou snahu dotáhnout rozpracované obchodní případy.

10.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 241 |

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXV.

Po poslední zkušenosti s návštěvou divadla v doprovodu drahého chotě jsem se zařekla, že za kulturou budu vyrážet výhradně bez jeho splečnosti.

29.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 13.59 | Přečteno: 299 |

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXIV.

Pozvání na oslavu padesátin znělo jako fajn příležitost vidět kamarády z mládí a odít pohublou postavu do důstojeného hávu.

27.2.2024 v 6:00 | Karma článku: 12.04 | Přečteno: 263 |

Další články z rubriky Ona

Lenka Prokopová

Jarní prázdniny

Máme za sebou jarňáky. Čas, kdy se rodiny přesouvají do jiných regionů nebo do Alp. Čas, který český rodič zpravidla tráví se svými ratolestmi zimními radovánkami. Čas, kdy můžeme být jako rodina spolu.

18.3.2024 v 22:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ivana Dianová

Dvě ženy v jedné posteli

Je to méně přirozené než když se v posteli nachází muž a žena? Zažila jsem oboje a zjistila, že přirozené jsou obě možnosti, ale s mužem je to jednodušší.

15.3.2024 v 0:14 | Karma článku: 27.04 | Přečteno: 984 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXVII.

Společenský život je osvědčeným lékem na splíny, byť v aktuálním abstinenčním modulu s omezenou účinností.

14.3.2024 v 20:31 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 222 |

Lucie Vacková

Viléme, Hynku, Jarmilo! Co to jen na mě leze?

Postupně jsem vyloučila chřipku, virózu, anginu, kovid, neštovice, černý kašel, vši, svrab i záškrt - prostě všechno, co může jeden schytat, pokud pracovní dny tráví v narvané školní třídě.

14.3.2024 v 17:21 | Karma článku: 17.17 | Přečteno: 339 | Diskuse

Lenka Prokopová

Máme psa aneb Moje psí omyly

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Pořídili jsme si tedy nejlepšího přítele. Zatím to vypadá, že je to přátelství naoko.

12.3.2024 v 12:11 | Karma článku: 21.29 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 498 Celková karma 12.81 Průměrná čtenost 316

Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...